Werken of studeren?
De kans is groot dat jij studeert. Daarom lees je deze column. Maar weet je eigenlijk wel dat je helemaal niet zo bijzonder bent. Zelfs een ezel kan tegenwoordig studeren!
Het percentage studenten dat studeert aan een hogeschool of universiteit is in twintig jaar met veertig procent gestegen. Zijn jongeren dan zoveel slimmer geworden? Nee, integendeel! Uit onderzoek is gebleken dat basisvaardigheden zoals rekenen en het beheersen van de Nederlandse taal aanzienlijk achteruit zijn gegaan.
Begrijp me niet verkeerd. Ik gun iedereen het beste en wie wil gaan studeren, moet dat ook zeker doen. Maar ergens klopt er iets niet. Niet iedereen is geschikt om te gaan studeren. Veel jongeren gaan na hun middelbare school of mbo-opleiding studeren, omdat dat nu eenmaal zo hoort. Veelal ook door sociale druk uit de omgeving. Dat een dergelijke motivatie uiteindelijk tot veel problemen leidt, zien we tegenwoordig ook terug in het hoge aantal studenten dat gebukt gaat onder stress. Zij doen namelijk iets dat niet vanuit hun hart komt, maar vanuit een verkeerde argumentatie.
Iedereen rent achter elkaar aan. Dat geldt ook voor de bestuurders van hogescholen en universiteiten. Het ene na het andere megalomane gebouw is de afgelopen jaren uit de grond gestampt. Ook zij willen niet voor elkaar onderdoen. Hetzelfde geldt voor de dure reizen naar verre oorden om buitenlandse studenten te werven. Diezelfde internationale studenten zien we na hun studie niet meer terug en dragen niets bij aan de BV Nederland.
Wat is er mis met werken? Een groot deel van de gefortuneerden in de Quote 500 is niet verder gekomen dan de lagere school. Nu is geld niet zaligmakend, maar vaak wel een factor waaraan succes wordt afgemeten. Mijn advies aan iedere student die nu zijn hart niet volgt: Stop met studeren en ga werken.
Reageren?